Prohlédněte si mělnické podzemí

Z náměstí Míru v Mělníku je možné podniknout prohlídku části podzemí a středověké studny ze 14. století, která je přístupná pouze 150 metrů dlouhou podzemní chodbou a je nejširší studnou v České republice.

Mělnické podzemí vznikalo od konce 13. století. Výstavba probíhala souběžně se stavbou města. Chodbový systém podzemí se většinou nachází v hloubce 8 až 10 metrů pod povrchem. Vchod do podzemí byl téměř v každém domě v historickém centrum a tak byly jednotlivé stavby propojeny. Dnes je toto znemožněno častými zásypy a závaly, ale i četnými zazděními. Na místo, kde je vyhloubená studna, je na náměstí Míru upozorněno nápisem vykládaným ve dlažbě. Studna hluboká 54 metrů, byla vyhloubena při vzniku města, a jednalo se o jediný zdroj pitné vody. Hloubka vodního sloupce je přes 7 metrů a průměr studny činí 4,54 metru, čímž je mělnická studna nejširší studnou v České republice. Dnes se k ní můžete dostat z domu č. 51. Chodba vedoucí z tohoto domu však není původním přístupem ke studni. Muzeum Mělník má v těchto prostorech nainstalovanou expozici hrdelního soudnictví, kterou rozhodně stojí za vidění.

Dříve se podzemní prostory používaly zejména ke skladování vína. K mělnickému podzemí se spíš váže několik legend a pověstí. Jedna z legend říká, že v útrobách mělnického kopce spí svatý Václav a tisíce rytířů, kteří vyrazí na pomoc zemi české, až bude nejhůř. Jiná pověst vypráví o pokladu nesmírné ceny, který se ale objeví jen tehdy, lehne-li celé město popelem a poslouží občanům znovu obnovit vyhořelé město.

http://www.melnik.cz/