Prohlédněte si skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka

Chcete poznat způsob, jakým lidé dříve řešili své bydlení? Nabízíme vám prohlídku skalního obydlí ve Lhotce u Mělníka, které je dokladem neobvyklých konstrukčních metod. Můžete si zde prohlédnout vytesané skalní byty i celé hospodářské prostory.

Toto skalní bydlení ve Lhotce je jedním z mnoha skalních obydlí na Kokořínsku, patřící k nejdéle obývaným a k nejzajímavějším. Jde o jakési celé hospodářství vtěsnané do pískovcového bloku na kraji vsi. Do pískovcových skalních bloků jsou vytesané skalní byty a také hospodářské prostory (kolny, chlévy a chlívky, sklepy apod.).

Skalní obydlí ve Lhotce patří k nejdéle obývaným a k nejzajímavějším. Světnici naznačuje obílená vnější stěna se dvěma okny, jedny vstupní dveře vedou do síně a druhé do chléva, za kterým je možné sestoupit do sklípku a nebo vystoupat do sýpky v patře, osvětlené dvojicí okének. Areál dotváří přistavěné objekty bývalé řezárny a dalšího malého hospodářského objektu. Toto skalní obydlí je dokladem neobvyklých konstrukčních metod i častého způsobu, jakým nemajetní lidé řešili své bydlení.

Obydlí je přístupné od května do konce září. Návštěvníkům je objekt otevřen na požádání přímo na místě. Hromadné skupiny mohou svou návštěvu objednat emailem nebo telefonicky. Návštěvu této památky je možné spojit s prohlídkou expozic Regionálního muzea Mělník a ochutnávkou vín České vinohradnické oblasti v muzejních prostorách.

http://www.muzeum-melnik.cz/